Selamat Datang Ke BLOG ACHTUNG...Semoga beroleh manfaat.

Khamis, 6 Disember 2012

Kreatif Photoshop

Saya nak abadikan hasil kreativiti anak murid saya.
Cukuplah dikenali dengan nama LAH.
Idea gila-gilanya menunjukkan percambahan idea kreatifnya yang begitu rancak. Rasanya si LAH ni boleh pegi jauh dalam seni grafik dan sumpamanya. 
Teruskan usaha LAH.
Sebaiknya jadikan hasil tangan anda suatu medium yang dapat meraih pahala tak henti untuk anda.





















Cara Tengok Shutter Count DSLR

Macamana nak tengok Shutter Count DSLR kita?
How to check Shutter Count?

Ada beberapa cara.
Saya share 2 cara je.

Cara 1 :
Pegi ke link berikut ;
http://www.camerashuttercount.com/

 Nanti ada paparan macam ni ;

Klik "Choose File" dan pilih gambar terkini.
*(Gambar mesti dalam SD Card, dan belum edit)... tu yang tok guru saya ajor. 
Kemudian klik "Upload".


Ini hasil paparan lepas klik "upload".
38,255 adalah shutter count kamera yang saya gunakan.

Cara 2 :
Gunakan Opanda iExif

Download dari link berikut ;
http://www.opanda.com/en/iexif/download.htm


Menerusi Opanda iExif Jumlah Shutter Count seperti yang di highlightkan.
( Total Number of Shutter Releases for Camera ).